MİLLİ İRADENİN HÜR SESİ ERZURUM’DA DEMOKRASİ COŞKUSU
Gnc.T:24.07.2016

Darbe girişiminin yaşandığı geceden başlayarak demokrasi meydanlarında gösterdiği direnişle tüm Türkiye’ye örnek olan Erzurum, istiklal nöbetinin 9. gününde yine meydanlara sığmadı. Yakutiye Kent Meydanı’nda toplanan Dadaşlar Esat Kabaklı ve İbrahim Erkal’ın hürriyet temalı şarkılarıyla adeta coştu. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, demokrasi nöbetinde halka hitaben yaptığı konuşmada, Erzurum Kongresi’nin 97. yıldönümünü hatırlatarak, tarihin tekerrür ettiğini ifade etti. Başkan Sekmen, “Erzurum için önemli bir günü yaşıyoruz. Tarih tekerrür ediyor. 97 yıl önce ülkemiz yedi düvel tarafından işgal edilmişti. Mehmet Akif’in, ‘Tek dişi kalmış canavar’ diye ifade ettiği batılılar tarafından işgal edilmişti ülkemiz. İşte öyle bir zamanda milli kahramanımız Mustafa Kemal Atatürk İstanbul’dan yola çıkar Samsun’a, oradan Havza’ya, oradan Amasya’ya, oradan da Erzurum’a gelir. 23 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında Erzurum’da o tarihi kongre toplanır ve önemli kararlar alınır. İşte o günün 97. yıldönümünde bulunuyoruz” dedi. Sekmen, şöyle devam etti: “Bugün şanlı tarihimizin dönüm noktalarından biri olan Erzurum Kongresi’nin 97. yıldönümünü kutluyoruz.  Sevgili gençler, bilelim ki bu ülke bize kolay emanet edilmedi. Çok büyük mücadeleler neticesinde canlar pahasına bu vatan bize emanet edildi. Harap ve bitap bir haldeyken, yabancıların işgali altında olan Anadolu’da milli iradeyi hâkim kılmak için yurdun dört bir sathından buraya gelen dava adamları, tek bir neden için bu şehirde toplandı. İşte o nedenin adı ‘Vatan’dı. Manda ve himayeyi kabul etmeyerek ‘Vatan bir bütündür parçalanamaz’ diyen ecdadımız o gün yedi düvele bir mesaj verdi: Bu mesaj şuydu: ‘Çelik gibi kollu, tunçtan ayaklı / Göğsü imanlı, temiz vicdanlı / Türk hiç yılar mı, Türk yılmaz / Cihan yıkılsa, Türk yılmaz!’ İşte 97 yıl sonra bu necip millet, darbeci cuntacıların her türlü hain planı karşısında milli iradenin yanında yer alarak kenetlendi, yediden yetmişe her etnik yapıdan insanlarımız bir oldu, beraber oldu, kardeş oldu meydanları hınca hınç doldurdu. Çoluk, çocuk, kadın, erkek, genç, yaşlı demeden hep beraber kardeşçe bir ve beraber olduk. Çünkü biliyoruz ki bir olursak, beraber olursak, kenetlenirsek bizi kimse yıkamaz.”

 

“VATANIMIZ İÇİN NÖBET TUTUYORUZ”

Başkan Sekmen, demokrasi nöbetlerinde herkesin ideolojiyi bir kenara bıraktığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her türlü siyasi ideolojiyi bir tarafa bırakarak bu meydanlarda vatanımız için, inancımız için demokrasi nöbeti tutuyoruz. Bugün demokrasi nöbetinin 9. günündeyiz. 9 gündür demokrasi nöbeti tuttuk, tutmaya da devam edeceğiz. İslam ve Peygamber düşmanı birtakım örgütlere, Pensilvanya’daki satılmış terörist başı ve onun uşaklarına dünyayı dar edeceğiz. Bu millet, demokrasiye, cumhuriyete, milli iradeye, Başkomutanına ve devletimizin kurumlarına hep beraber sahip çıktı. Şuan Avrupa basını hayretler içerisinde... Fransızlar diyor ki; ‘Türkiye’de yönetime el koymaya kalkışanlarla ilgili vatandaşlar birbiriyle konuşurken ‘Sıkıntı var mı’ diyor. Darbeyi, küçük bir sıkıntı olarak görüyorlar. Bu durum izah edilebilir bir şey değil.’ İşte büyük millet, büyük devlet olmak böyle bir şey. Dün cihana kafa tutan bu millet, bugün de hürriyetine, bayrağına, dinine, ezanına, istiklaline ve istikbaline, namusuna el koymaya kalkışanların nefesini kesti, keser, kesmeye de devam eder.”

 

“FETÖ, DARBE TARİHİNİ HAÇLI SEFERİNİN YILDÖNÜMÜNE DENK GETİRMİŞ”

Başkan Sekmen, konuşmasında çok önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Sekmen, 15 Temmuz gecesi 1099’da 1. Haçlı Seferi’nin yapıldığını hatırlatarak, FETÖ’nün de darbeyi bir haçlı bayramına çevirmek istediğini bildirdi. Sekmen, şunları kaydetti: “Bakınız bu terörist, bu soysuz öyle bir hain ki o geceyi Haçlı bayramına çevirmek istemiş. 15 Temmuz gecesinde 1099 yılında 1. Haçlı Ordusu, Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı ele geçirmişti. Bu soysuzlar da, vatan haini uşaklarına 15 Temmuz’da İslam’ın kalbi, Müslüman ülkelerin merkezi Türkiye’yi ele geçirmek için darbe yaptırdı. Şimdi soruyorum size? Bu haçlı zihniyetinin uşakları, bu kahpelere bu ülke vatan olabilir mi? Onların vatanı var mı? Onlar bu azizi vatanı Haçlılara vermek, onların istilalarına kolaylık sağlamak için ellerinden geleni yapmaya gayret ettiler. İnsan olan ekmeğini yediği vatanına, milletine silah doğrultur mu? Bunu yapsa yapsa vatan düşmanları, devlet hainleri, millet hainleri yapar. Sizlerden istirhamım; ülkemiz ve milletimizin birlik ve beraberliği için sürekli dua edelim. Mevlam, vatanımıza, milletimize ihanet eden paralel devlet yapılanmasını ve onun hain işbirlikçilerini Kahhar ismi sıfatıyla kahretsin… Türk milleti aziz bir millettir. Bu meydanları dolduran sizlere ne kadar teşekkür etsek, sizi ne kadar tebrik etsek, sizi ne kadar takdir etsek yine azdır. Siz milli mücadelenin her bir döneminde asırlardır hep böyle öncü oldunuz. Vatan için, millet için hep canınızı feda ettiniz ve yine görüyorum ki canınızı, vatan ve millet için feda etmeye hazırsınız. Nöbete Sayın Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız ‘Tamam’ deyinceye kadar devam edeceğiz.” Demokrasi nöbetinde seher vakti 1 milyon Tebbet Suresi okundu, teheccüd namazı kılınarak milletimizi kahpece vuran FETÖ ve vatan hainlerinin kahrolması için dualar yapıldı.

Resimler & Fotoğraflar

İletişim Bilgileri

Kurum Adı : ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Çalışma Saatleri : 08:00 - 18:00 (Hafta İçi)
Telefon : +90(442) 344 10 00
Çağrı Merkezi : 444 16 25    7 / 24 Hizmetinizde
Fax : 0(442) 233 02 20
Web : https://www.erzurum.bel.tr
Adres : MuratPaşa Mahallesi Merkezi Yönetim Cad. No:2 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı 25100 Erzurum
     

 

©2016 Erzurum Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı.