SEKMEN: “ERZURUMLULAR KARDAŞ KÖMEĞİ İLE DAR GÜNDE YANIMIZDA OLAN CAN AZERBAYCANLILARI ASLA UNUTMAZ”
Gnc.T:14.03.2017

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev’in ziyaretinde, “12 Mart Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü kutladık. Azerbaycanlı hayırsever kardeşlerimizin 99 yıl önce Erzurum’a gönderdiği Kardaş Kömeği’ni, o dar günümüzde Bakü Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi’nin dadaşlara yaptığı yardımı ve ecdadımızla birlikte omuz omuza savaşan Genceli Seyidov’u asla unutmadık, unutmayacağız” dedi. Başkonsolos Guliyev’in ziyaretinde 1 asır önce yaşanan tarihi süreci anımsatan Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Tarih şuuru milletlerin hâfızasıdır. Tarih şuuru, milletlerin hareket hatlarını tâyine yarayan bir millî savunma silahıdır. Erzurumlular olarak tarih şuurumuzdan asla silinmemesi gereken Azerbaycan ve Türkiye arasında asırlar boyu devam eden ve tüm dünyaya örnek olabilecek bir kardeşlik bağı vardır. 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşları’nda ecdadımız çok büyük acılar çekti. Birinci Dünya Savaşı’nda Erzurum, istilacı Çarlık Rus ordularının ilk hedefi üzerinde yer alan stratejik bir konuma sahipti. Birinci Dünya Savaşı’nda cephelerde Rus Ordusu ile savaşmak zorunda kalan ordumuz, cephe gerisinde de Ermeni çeteleri ile mücadele ediyordu. İşte o günlerde 1916’da Erzurum Ruslar tarafından işgal edilmişti. Esaret dolu günlerde bir yandan cephelerde bir yandan da Ermeni Taşnak Çeteleri ile savaşan Erzurum’un yokluk ve kıtlıkla mücadelesine o günlerde Azerbaycanlı kardeşlerimiz yetişti.”

 

“BİZ ‘BİR MİLLET İKİ DEVLETİZ’ ACIMIZ DA BİR SEVİNCİMİZ DE…”

Azerbaycanlı dindaş ve soydaşlarımızın Erzurum’a gönderdiği ‘Kardaş Kömeği’nden bahseden Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü. “Bakü Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi, ‘Kardaş Kömeği’ yani kardeş yardımı adı altında Dadaşlara yardım elini uzattı. Bu yardımla ilgili görevlendirilen Genceli Seyidov, ülkesinde toplanan yardımları Erzurum’a getirdi. Zor şartlar altında şehre getirilen un, arpa, mercimek ve buğdayın bulunduğu 62 bin çuval gıda yardımı ile 13 bin 252 çuval giysi yardımı Erzurum merkez, Pasinler, Hınıs ve İspir’de vatandaşlarımıza dağıtıldı.

Genceli Yiğit Seyidov ve arkadaşları yardımla sınırlı kalmayarak, Ermeni katliamlarının yaşandığı günlerde Erzurumlularla birlikte omuz omuza mücadele etti. Rus ordusunun çekilmesi ve silahlarını Ermenilere bırakması sonrası Erzurum’da meydana gelen olaylar esnasında ahaliyi birleştirip, kendilerini savunmaları için faaliyet gösteren Seyidov, Ermeni idaresinin hileli planıyla Erzurum Belediye heyeti ile birlikte şehit olmuş ve ‘Seyidov’ adı Erzurum’un hafızasında ebedileşmiştir. Görüldüğü gibi güçlü tarihi köklere sahip olan Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, sarsılmaz bir iradenin temelinde giderek daha da güçlenmektedir. Ulusal lider Haydar Aliyev’in seslendirdiği ‘Bir millet iki devlet’ ifadesi kardeş kömeğinde olduğu gibi acıda, kederde ve sevinçte iki ülkenin birbirine olan sıkı bağıyla ilelebet payidar olacaktır. Erzurum’un kurtuluş mücadelesinde Kardeş Kömeği ile yanımızda olan Azerbaycan halkı ve mümtaz şahsiyet, yiğit insan Genceli Seyidov’u rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.” Başkan Sekmen, Azerbaycanlı dindaş ve soydaşlarımız için hazırlanan şükran plaketini Başkonsolos Nuru Guliyev’e takdim etti. Bu arada Başkonsolos Guliyev, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu’nun başkanlığındaki Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geçti. Başkan Sekmen’in davetlisi olarak kente gelen Guliyev, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluğun önemine dikkati çekerek, kendisine gösterilen ilgiden ötürü teşekkür etti. 

Resimler & Fotoğraflar

İletişim Bilgileri

Kurum Adı : ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Çalışma Saatleri : 08:00 - 18:00 (Hafta İçi)
Telefon : +90(442) 344 10 00
Çağrı Merkezi : 444 16 25    7 / 24 Hizmetinizde
Fax : 0(442) 233 02 20
Web : https://www.erzurum.bel.tr
Adres : MuratPaşa Mahallesi Merkezi Yönetim Cad. No:2 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı 25100 Erzurum
     

 

©2016 Erzurum Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı.