ERZURUM-CAPE TOWN KARDEŞ ŞEHİR PROJESİ
Gnc.T:14.03.2017

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı mirasının derin izlerinin yer aldığı Cape Town kenti (Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üç başkentinden biridir) ile kardeş şehir olacak. Başkan Mehmet Sekmen’in önerisiyle geçen yıl düzenlenen etkinlikte hayatının bir bölümünü Güney Afrika’da geçiren Ebubekir Efendi, “Erzurum’dan Güney Afrika’ya Bir Osmanlı Âlimi: Ebubekir Efendi” adlı programla anılmıştı. Seyyid Ebubekir Efendi'nin ailesi vasıtasıyla Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille’ye selam yollayan Başkan Sekmen’in ‘Kardeş Şehir Projesi’ Güney Afrika’da büyük bir memnuniyet oluşturdu. Başkan Sekmen, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: “Erzurumlu Osmanlı âlimi Seyyid Ebubekir Efendi'nin 1862 yılında Ümit Burnu’na gönderilmesinin üzerinden 160 yıl geçmesine rağmen onun Güney Afrika’da bıraktığı Osmanlı mirası halen daha canlılığını koruyor. Ebubekir Efendi, Güney Afrika’da bulunduğu uzun yıllar içerisinde hasret duyduğu memleketi Erzurum’a olan özlemini, Ümit Burnu’nda satın aldığı taş konakla yaşatmış ve Erzurum adlı bu taş konak halen Cape Town’da Ebubekir Efendi’nin 1880 yılında vefatıyla kurulan Osmanlı Spor Kulübü, Camisi, Mezarlığı ve halen yaşayan bir gelenek olan Osmanlı fesiyle Güney Afrika İslam toplumuna damgasını vurmuştur.”

ERZURUM’DAN GÜNEY AFRİKA’YA UZANAN KÜLTÜR KARDEŞLİĞİ

Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum’dan Güney Afrika’ya kurulan kültür kardeşliğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ebubekir Efendi’nin halen hayatta olan en yaşlı torunu Hişam Nimetullah Efendi, eşi Fatma Efendi ve Cape Town Üniversitesi’nden tarihçi Halim Gençoğlu, Cape Town Belediye Başkanı Patricia de Lille ile görüştü. Mevkidaşım Hanımefendi Lille projemizden büyük memnuniyet duyacağını ifade etmiş. Lille ayrıca, bu konuda fevkalade müteşekkir olduğunu da söylemiş. İnşallah iki şehir arasındaki münasebetleri geliştirmek adına Cape Town’a gideceğim. TİKA, Kültür Bakanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü’nün katkılarıyla, Cape Town'da Ümit Burnu’nda yaşayan Osmanlı kültürel mirasının korunması adına Ebubekir Efendi’nin müzesini de açacağız.”