BÜYÜKŞEHİR’DEN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞTAYI
Gnc.T:21.03.2023

Erzurum Büyükşehir Belediyesi yine önemli bir bilimsel toplantıya imza attı. Türkiye’den en seçkin bilim insanlarının katıldığı İklim Değişikliği Çalıştayı Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Snowdora Kayak Oteli’nde yapıldı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Ankara Üniversitesi Kimya Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ali Sınağ, Genel Sekreter Zafer Aynalı, Genel Sekreter Yardımcıları Murat Altundağ ve Ahmet Kılınç ile çok sayıda davetli ve bilim insanının katıldığı çalıştayda bilimsel sunumlar yapıldı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ, çalıştayda yaptığı konuşmada, şu görüşlere yer verdi: “İklim değişikliğine neden olan etmenler durdurulsa bile atmosfer içinde bulunan sera gazı konsantrasyonu ve bozulan iklimin eski haline dönmesi mümkün olmayacaktır. Hatta gelecekte yaşanacak iklim değişikliklerinin olumsuz etkileri artarak devam edecektir. İşte bu nedenle, kentleri oluşturan etmenlerin (bina, altyapı, ekonomi, sosyal sistemler ve ekosistem vb.) iklim değişikliğine karşı dirençlerinin arttırılması gerekli hale gelmiştir. Kentlerin iklim değişikliğine karşı dirençlerinin arttırılması doğrultusunda değişen iklim koşullarının yarattığı tehdit ve fırsatların her bir şehir için doğru tanımlanması en önemli gerekliliktir. Bu yüzden kendine has özelliklere sahip kentlerde ‘İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı ve Uyum Stratejileri’ hazırlanmalıdır. İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı ve Uyum Stratejileri, riskleri yok etmekle birlikte olası tehditlerin yıkıcı etkilerinin şiddetini azaltmaya ve ortaya çıkabilecek fırsatları kentler için en uygun şekilde değerlendirmeye yönelik tespit ve uygulama bütünüdür. İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı Mevcut Durum Analizi ve Strateji Geliştirme ve Uygulama şeklinde iki ana faaliyet başlığından oluşmaktadır. Kentlerde risk teşkil eden etmenler için mevcut durum analiz çalışması 10 temel konu başlıklarında değerlendirilmektedir: Sera Gazı Emisyonları, Kentsel Arazi Kullanımı, Doğal sistemler, Ekoloji ve İklim, Şehirdeki Yaşam Kalitesi ve Sağlık, Enerji Tüketimi ve Verimlilik, Su Kaynakları ve Tüketimi, Bina ve Altyapı Sistemleri, Sosyo-Ekonomik Yapı, Tarım ve Sanayi ve Ulaşım… Nüfusun artışı ile insan faaliyetleri ( tarım, endüstri ve rekreasyon)  artmaktadır. İnsan faaliyetleri ise arazi ihtiyacını gerektirir. Arazi ihtiyaçlarının karşılanması için yapılan arazi kullanımları ise doğal yaşamın ve kaynakların tahribatına, yoğun yerleşim alanlarının artmasına neden olur. Yanlış arazi kullanımının sonuçları; artan sera gazı salınımı, arazi örtüsü değişimi ve iklim değişimi (küresel ısınma), gıda bozulması, bitki ve hayvan türlerinin yok olması ve çeşitliliğin azalması olarak karşımıza çıkmaktadır.”

 

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HAYATİ BİR ÖNEM TAŞIMAKTADIR”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, “Türkiye’miz son 20 yılda her şart altında yükselmeyi; eğitimden sağlığa, kültürden ulaştırmaya, dış politikadan çevre ve şehirciliğe kadar her alanda, değişimin, dönüşümün, yeniliğin merkezi olmayı başarmış ender ülkelerden biridir” dedi. “Türkiye; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasıyla, yeni ufkunu belirlemiş ve yeni bir yola çıkmıştır. Bu yol, 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Devrimidir” diyen Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “İklim değişikliğiyle mücadelemize dair geliştireceğimiz yeni politikalarımıza, strateji ve eylem planlarımıza yol gösterecek Türkiye’nin Zirvesinde İklim Çalıştayı’nın Erzurum’umuza ülkemize, milletimiz, doğamız ve tüm insanlık için hayırlı olmasını diliyorum. Akarsudan bile abdest alırken suyu dışarı taşırmayan, çiçeklerle sohbet eden bir ecdadın torunlarıyız. Cennet vatanımızın büyük ozanı Âşık Reyhani; ‘Bahar gelsin şu dağlara gidelim / Belki derdimize çare bir çiçek / Toplayıp devşirip derman edelim / Açılan yaramı sara bir çiçek!’ diyerek, bizim tabiatla sırdaşlığımızı anlatmaktadır. Mevlâna Hazretleri; ‘Hayvanlar, insanlar, bitkiler ve ağaçlar. Hepsi birdir. Çünkü hepsi de aynı nefesten almaktadır.’ sözüyle, bizim doğayla aynı haklara sahip oluşumuzu öğütlemektedir. Sadece biz değil, bütün insanlık, binyıllar boyunca hep bu incelikle yaşamıştı. Fakat o zarafet köprülerinin altından, çok azgın sular geçti. Bilhassa son 200 yılda, insanın doğayla barışıklığı sona erdi. Yerine tek taraflı, misâk tanımayan, sınır gözetmeyen, gözü dönmüş, yıkıcı bir savaş geldi. İnsanın milyonlarca yıl süren organik doğa anlayışı; yerini mekanik, insan eliyle üretilmiş, bencil bir doğa düşüncesine terk etti.

Doğal olanla, güzel olanla münasebetini bozan insan; tüm bunların sonucu olarak, derin bir kimlik bunalımını, ahlaki bir yozlaşmayı yaşamaya mahkûm oldu.  Geldiğimiz nokta ve geleceğimiz tahmin edilen noktanın kaçınılmaz bir son olduğu ortada. Bu kadar hızla devam edersek sonumuzun beklenenden çok daha yakın olduğunu artık biliyor ve sanırım bugün tüm dünya buna yürekten inanıyor. Ne idi bu felakete sebebiyet veren... Kısaca Karbondioksit diyebilir miyiz? Ya da biraz daha genişletecek olursak insani faaliyetlerden kaynaklı sera gazları diyebilir miyiz? Bir örtü gibi atmosferi sarmaya devam ediyor ve biz sanki çok üşüyormuşuz gibi sürekli atmosferdeki battaniyemizi kalınlaştırıyoruz. Yani ne kadar kalınlaştırırsak o kadar çabuk yok olacağımızı unutuyoruz. Ben hep şöyle inanıyorum ‘Eğer bir olayının sebebini biliyorsam, çözümünü bulabilirim.’ Ama bu konu tam böyle değil. Burada tek başıma ya da benim sorumluluğumda olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi eliyle değil,

ya da ülkemin tek başına altından kalkabileceği bir yol ile değil, hep birlikte el ele verebilirsek çözebileceğimiz en önemli konu bu… İnsanlık tarihi onlarca yıkımlarla dolu, gözünü kırpmadan birbirleriyle savaşan ülkeleri tarihin derinliklerinde hepimiz biliyoruz. Ancak bu içinde bulunduğumuz küresel ısınma, tüm insanlığın birlikte mücadele edeceği tek yönlü bir savaş. Karşımızdaki düşmanı biz doğurduk öyleyse onu yok etme görevi yine bize düşecek, bizim çocuklarımıza değil. Hem Belediyem adına hem de ülkem adına büyük bir rahatlıkla söyleyebilirim ki, atmamız gereken adımları biliyor ve bu adımları kararlılıkla atacağımızdan emin olunmasını istiyorum. Biz “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” çalışmalarımıza hız verdik. Önümüzdeki süreçte çalışmalarımızı tamamlayacağız. Yine Belediye olarak, AB Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atma kararlılığımızı bu Taraflar Konferansı’ndan sonra Belediye Meclisimizde karara bağlayıp taraf olacağız. Yaşadığımız coğrafya için iklim tehlikelerine karşı mücadelede kararlıyız. Önce mücadele adımlarımızı atacağız ancak her türlü olasılığa hazırlıklı olmak maksadıyla da uyum eylem adımlarımızı gündemde tutacağız.

Herkes kendi coğrafyasını korumaya alırsa, tüm coğrafyanın korunacağını biliyor ve inanıyoruz. Gelişmiş ülkelerin bu konuda sorumlulukları daha da büyük bununda farkındayız. Küresel ısınma konusunda belki günahsız olan ülkeler bulunmakta. Onları bu günaha ortak edemeyiz. Sadece kendimiz ve çocuklarımız için değil tüm günahsız insanlar için bu mücadeleyi yapmak bir insanlık vazifesidir.” Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Kimya Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Ali Sınağ ve diğer bilim adamları sunumlar yaptı.

 

Resimler & Fotoğraflar

İletişim Bilgileri

Kurum Adı : ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Çalışma Saatleri : 08:00 - 18:00 (Hafta İçi)
Telefon : +90(442) 344 10 00
Çağrı Merkezi : 444 16 25    7 / 24 Hizmetinizde
Fax : 0(442) 233 02 20
Web : https://www.erzurum.bel.tr
Adres : MuratPaşa Mahallesi Merkezi Yönetim Cad. No:2 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı 25100 Erzurum
     

 

©2016 Erzurum Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı.