DOĞU ANADOLU TARIM VE DOĞU ANADOLU HAYVANCILIK FUARLARI AÇILDI
Gnc.T:20.09.2019

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve TÜYAP Anadolu Fuarcılık A.Ş.’nin işbirliğinde gerçekleştirilen Doğu Anadolu Tarım ve Doğu Anadolu Hayvancılık Fuarı, kent ve bölgedeki tarım ve hayvancılık sektörlerine yeni bir ufuk açtı. Bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına olumlu katkılar sağlayan ticari fuarlara ev sahipliği yapan fuar merkezi, geçtiğimiz yıl 100’e yakın firma ve firma temsilciliğinin katılımıyla hazırlanan ve 30 bini aşkın ilgili tarafından ziyaret edilen, tarım ve hayvancılık sektörünün modernizasyonu için ihtiyaç duyulan tarımsal mekanizasyon, hayvansal üretim, su ve sulama teknolojilerindeki yeniliklerin, makine ve malzemelerin topluca tanıtıldığı bir platform haline de geldi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Polat, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, “Bugün Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında organize edilen uluslararası fuarlar sayesinde hem yeni yeni iş sahaları oluşmaya, hem yeni istihdamlar sağlanmaya ve hem de yüksek düzeyde katma değer üretilmeye başlandı. Takdir edersiniz ki, fuarlar sadece alıcılarla satıcıları bir araya getirmeye yaramıyor… Fuarlar, sosyo-ekonomik canlılığa ivme kazandırdığı gibi, aynı zamanda şehirlerin ve ülkelerin tanıtımında da çok büyük rol oynuyor, önemli de bir cazibe faktörü oluyor… İşte turizmin çeşitlerinden bahsederken, sürekli ‘Fuar Turizmi’ diye bir kavrama dikkat çekiyor oluşumuz tam da bu yüzdendir” dedi. “Kapılarını hizmete açtığımız günden bu zamana kadar fuar merkezimizde TÜYAP’ın girişimleriyle sayısız birçok organizasyona imza attık, fuarlar açtık, bölgeden ve hatta civar ülkelerden şehrimize gelen yüz binlerce insanı ağırladık” diyen Başkan Vekili Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu etkileşim süreci sadece fuarlarımıza katılan markalara ve işletmelere ekonomik olarak bir girdi elde edilmesiyle sonuçlanmadı… Bu süreç şehrimizin canlanmasına, hareketlilik kazanmasına, tanınmasına ve bu hareketlilik vesilesiyle ortaya çıkan yeni ihtiyaçların giderilmesi doğrultusunda sosyo-ekonomik kazanımlar elde edilmesini de sağladı…

Ulaşım sektörü kazandı, konaklama sektörü kazandı, yeme-içme sektörü kazandı, dolayısıyla oluşturduğumuz bu sinerji sayesinde Erzurum kazandı, Erzurum ekonomisi kazandı, Erzurum turizmi kazandı… İlerleyen yıllarda sizler de buna şahit olacaksınız ki; Erzurum, bölgenin ve Türkiye’nin sayılı fuar merkezleri arasına girecek, bölgenin ve ülkenin dört bir yanından buraya insanlar akın edecek… İşte o zaman bizim Erzurum için öngördüğümüz fuarcılık ve fuar turizmi vizyonunun önemi çok daha iyi anlaşılmış ve yaptığımız bu yatırımın ne büyük bir değer taşıdığı çok daha iyi kavranmış olacak.”

“ERZURUM; DEMEK TARIM VE HAYVANCILIĞIN MERKEZİ DE DEMEKTİR”

Başkan Vekili Polat, “Fuarcılık faaliyetleri kadar, fuarların hitap ettiği hedef kitle ve sektörler de önemlidir… Erzurum’da ilkini Kitap Fuarı olarak başlattığımız bu hareketliliği, Erzurum’un can damarını teşkil eden tarım ve hayvancılık sektörleri için de görmek, ayrıca mutluluk vericidir. Zira Erzurum demek tarım demek, Erzurum demek hayvancılık demektir… Erzurum, sahip olduğu mera alanları, ekilebilir tarım arazileri ve ürün çeşitliliğine imkân sunan fiziki ve coğrafik altyapısıyla Türkiye’nin adeta tahıl ambarıdır…” diye konuştu. Polat, kentteki hayvan varlığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Erzurum, yine sahip olduğu büyük ve küçükbaş hayvan varlığıyla da Türkiye’nin et deposudur, hayvancılık merkezidir… Geçmişte bu şehrin sadece Türkiye’nin dört bir yanına değil, civar ülkelere bile canlı hayvan ihraç ettiği hepimizin malumudur. Ne var ki; geçmiş yıllarda uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikaları sebebiyle Erzurum bu ayrıcalığı büyük ölçüde kaybetmiş, tarlalar yeşermez, ahırlar ve ağıllar boşalır olmuş… Ancak hükümetimizin gerçekleştirdiği tarım ve hayvancılık atılımları sayesinde köylerdeki durgunluğun yerini yeniden canlılık almaya başlamış, üretici ve çiftçiler üretime yeniden yönlendirilmiş ve köylerimiz yeniden bereket iklimine kavuşmaya başlamıştır… Tarım ve hayvancılık desteklemeleri başta olmak üzere üretimi teşvik eden çok çeşitli çalışmalar sayesinde kırsal kesimlerde yeniden katma değer üretimine geçilmiş, Türk tarım ve hayvancılığı çok önemli mesafeler kaydetmeye başlamıştır… Hükümetlerimizin bu girişimlerine ilaveten Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de tarım ve hayvancılık sektörlerine yönelik yoğun bir mesai yaptık, yapmaya da devam ediyoruz… Hayvancılık sektörümüz rahat bir nefes alsın ve üreticilerimiz modern imkânlardan faydalansın diye Ortadoğu’nun en büyük canlı hayvan borsasını kurduk, yakında hizmete açacak ve inşallah üreticilerimizin emrine tahsis edeceğiz… Aynı projemizin birer uzantısı olması hasebiyle ilçelerimizin büyük bir bölümüne de canlı hayvan borsaları kurduk, hizmete açtık… Esasen gayemiz Erzurum’da hayvancılık faaliyetlerine yoğunlaşmanın yanı sıra, bu kenti aynı zamanda hayvancılığa dayalı sanayi alanında da geliştirmektir… Bu şehri hayvansal ürünlerin işlendiği bir marka haline getirmek ve yine kendi markasını da üretir bir konuma taşımak istiyoruz.” Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi.